Thursday, November 2, 2017

Vitamínový superkoktejl pomáhá překonat 60 dní ležení v posteli

21-09-2017 05:41 PM CEST


Během třetího týdne v září začal druhý běh ESA studující vliv dlouhodobého pobytu na lůžku na lidský organismus. Tentokrát je doplněný o mix antioxidantů a vitamínů, který by měl v budoucnu pomáhat kosmonautům s vedlejšími účinky života ve vesmíru.

Deset dobrovolníků bude ležet na lůžku s hlavou sklopenou o 6 stupňů po dobu šedesáti dnů, přičemž po celou dobu musí mít nejméně jedno rameno v posteli. Intenzivní pobyty na lůžku jako je tento rozhodně nejsou jednoduché: svaly a kosti ochabují a nakloněná lůžka znamenají, že více krve a tělesných tekutin „stéká" do hlavy – což je zvoleno záměrně, protože podobnými změnami prochází těla kosmonautů během pobytu ve vesmíru.

Stejně jako zvířata se lidé na Zemi vyvinuli tak, aby mohli žít v gravitaci. Najít způsoby pro zachování zdraví ve stavu beztíže je důležité pro další průzkum naší Sluneční soustavy. Testování nových cvičebních režimů, diet a lepší pochopení toho, co se děje kosmonautům – to vše jsou základní pilíře výzkumů ESA, které mají za cíl simulovat vliv beztíže na lidský organismus.

 

Having trouble viewing this email? View it as a Web page.


This message has been sent by ESA Web Portal, ESRIN, 00044 Frascati (RM), Italy

No comments:

Post a Comment